KINA - Specialresa till natursköna Guizhou och Yunnan i sydväst 6-21 oktober 2018

Min höstresa till Kina 2017 går till en av Kinas mest spännande landsändar, de sydvästra provinserna Guizhou och Yunnan, två provinser som inte många svenskar besökt. Här ska vi uppleva några av Kinas allra vackraste och mest spektakulära landskap.

Och här ska vi möta många spännande minoritetsfolk. Vi börjar i den okända men mycket vackra provinsen Guizhou där vi ska besöka områdena runt Guiyang, Kaili och Zhaoxing. Här befinner vi oss mitt i ett vackert och omväxlande landskap där många olika etniska minoritetsfolk lever, vi kommer bland annat att möta miao, dong och yao i byar där tiden tycks ha stått stilla. Vi promenerar mellan odlade fält omgivna av dramatiska bergsformationer, genom bosättningar och små byar, möter människor i arbete och kan besöka deras hem och se deras djur. Här kommer vi människorna och den kinesiska verkligheten på landsbygden riktigt nära. En av de mest spännande byarna är det livliga Zhaoxing, Kinas allra största dongby.

Från Guizhou fortsätter vi mot sydväst, längre in i Kinas inre till provinsen Yunnan vars kinesiska namn betyder ”Söder om molnen”. Yunnans gynnsamma klimat i kombination med bergsterrängen och läget där det subtropiska Sydostasien möter den tibetanska högplatån, gör Yunnan till den botaniskt och etniskt rikaste av Kinas alla provinser. Yunnan anses till och med vara det botaniskt mest artrika området i hela den tempererade världen. Många etniska grupper finns representerade här: naxi, tibetaner, wai, yi, ake och hani. Många av de gamla och unika traditionerna har bevarats fram till modern tid eftersom området länge var en isolerad utpost i det kinesiska riket. I Yunnan ska vi besöka Kunming med den märkliga Stenskogen, baifolkets Dali och naxifolkets mytomspunna gamla huvudstad Lijiang vars stadskärna i sin helhet är upptagen på UNESCO:s världsarvslista.

 Min höstresa till Guizhou och Yunnan bjuder på mycket stora naturupplevelser och möten med färgstarka människor i spännande och för oss säregna miljöer som inte finns någon annanstans i hela världen. Följ med mig till kulturen, naturen och äventyret!


Dag 1Avresa Flyg med Finnair från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn till Helsingfors och vidare till Chongqing.

Dag 2 – Chongqing, Guiyang Ankomst till Chongqing på morgonen där vi går igenom pass- och visumkontrollen, hämtar vårt bagage, checkar in på inrikesflyget och landar på 1 071 meters höjd i Guiyang, huvudstad i Guizhouprovinsen i sydvästra Kina. Provinsnamnet kan översättas till ”dyrbar mark” vilket är passande då provinsen till 85 % består av berg- och skogsområden. Odlingsbar mark alltid har varit eftertraktad. Sjutton olika erkända etniska minoriteter (och ett antal icke erkända) finns i provinsen, miao och dong är de mest kända, och dominerades länge helt av dessa folk. Hit kom den kinesiska majoritetsbefolkningen (han) sent, inte förrän på 1400-talet inlemmades Guizhou i det kinesiska imperiet. Främst miao försökte göra uppror ett antal gånger under 1800-talet. Upproren slogs ner och hellre än att bli assimilerade och förlora sitt språk och sin kultur drog minoritetsfolken sig undan från dalgångarna och upp i bergen. Idag ligger medelinkomsten i Guizhou säkert tio gånger under den i Shanghai och provinsen räknas som ett av de minst utvecklade områdena i Kina. Hit beger man sig inte för att uppleva det moderna Kina. Hit kommer man för att uppleva den vackra naturen, de många branta kalkstensbergen, terrasserade risfält, ålderdomliga levnadssätt och livskraftig kultur. I Guiyang besöker vi Jiaxiupaviljongen, en trevåningsstruktur i trä med fyrahundra år på nacken beläget på en klippa i Nanmingfloden som flyter genom centrala Guiyang. Välkomstmiddag på kvällen.

Dag 3 – Guiyang, Kaili På morgonen kör vi genom det vackra bergslandskapet till miaobyn Jidao nära staden Kaili. Miaofolken finns i flera provinser söder om Yangtsefloden men tros ha flyttat in från områden norr om Gula floden för över 2 000 år sedan. Vi hittar också miaogrupper som migrerat ända ner till Vietnam, Laos och Thailand där de är mer kända under namnet hmong (Mong på engelska). Miaofolken indelas ofta i en stor mängd undergrupper som baseras på olikheter i klädedräkter. Indelningarna har inte sällan gjorts av utomstående forskare och används inte av miao själva. Under lång tid har de hävdat sin självständighet och varit snabba till uppror när de känt sig orättvist behandlade. I Vietnam och Laos rekryterades de av USA under Vietnamkriget. Under 1800-talet exploderade miaofolken i en rad uppror i Guizhou som skoningslöst slogs ner av den sista kinesiska kejsardynastin. Många av de mest populära miaohjältarna idag är upprorsledarna från 1800-talet. Under nationalisteran på 20- och 30-talen var det kommunisterna som rekryterade miao och som tack för detta bistånd fick man visst självstyre under den första perioden efter Folkrepubliken Kinas grundande 1949. När vi kommer till byn Jidao hälsar miaoinvånarna oss välkomna med sin traditionella ”blockera-vägen-med-vin-sång” och vi ”måste” smaka det lokala vinet innan vi släpps in i byn. Här får vi chansen att se de silverornamenterade skrudar som miaokvinnorna klär upp sig i. Silver stöter bort onda andar och att i strålande solsken möta en fullt utrustad miaoflicka iförd sju kilo glimrande silveramuletter får definitivt de flesta utsocknes att haja till. I byn bjuds vi på en uppvisning av den lokala sång- och danstraditionen. Vi vandrar sedan runt och besöker även någon familj. Under eftermiddagen går vi en promenad mellan odlade fält och fiskodlingar till byn Paika där vi besöker en berömd tillverkare av bambuflöjter (lusheng), miaos mest kända musikinstrument. Den här och nästa natt tillbringar vi på hotell inne i staden Kaili.