Gruppresor i Småland

I södra Småland finns mycket att uppleva. Här finns utrymme för resor med program för 1, 2 eller 3 dagar. Som guide på resorna blandar jag dikt och verklighet samtidigt som jag tar med gruppen på små vackra vägar som man annars lätt missar. Vi äter också god mat till rimliga priser.

Exempel på några resmål i Småland:

1. Mytomspunna Huseby och natursköna Kurrebo
2. En resa i det världsberömda Glasriket i Småland
3. En resa till Växjö
4. En resa i Vilhelm Mobergs utvandrarbygd
5. Det småländska möbelriket
6. Linnés hembygd och skolstad
7. Nils Dackes Småland

8. Lessebo handpappersbruk, Luffarmuséet i Boda och Granhults kyrka NYHET!

Eller efter gruppens önskemål!

Alla resor som inkluderar övernattning arrangeras av annan researrangör, som då ställer lagstadgad resegaranti.
Ulf Nilsson planerar resan och är guide.

 


En resa i Nils Dackes Småland!Smålands Reseservice

Var Nils Dacke en ”Tjuv, förrädare och kättare, horkarl… värre än en hedning” och ledare för ”en hop skogstjuvar” för att tala med Gustav Vasas kungsord eller var han en enkel bonde som blev frihetskämpe och ledare för ett rättfärdigt uppror för att slå vakt om det lokala självstyret, mot fogdarnas utplundring? Ja omdömena har skiftat under de mer än 450 år som gått sen Dackefejden 1542-43, Sveriges största uppror genom tiderna! Kanske kan den här resan ge svar på en del av frågorna!

Vi startar från Växjö där vår guide Ulf Nilsson möter. Vår första anhalt blir Kyrkstallarna i Vissefjärda, vackert belägna vid Lyckebyån, där vi dricker fm.kaffe. Nu är vi verkligen i ”Dackeland”. På andra sidan ån besöker vi Dackemonumentet nära kyrkan och vi ser även Calle Örnmarks trärelief. Vi fortsätter sen den vackra vägen utmed Kyrksjön och på små slingrande vägar kommer vi till N. Lindö där Nils Dacke bodde då han först trädde fram i historiens ljus. Denna del av Småland bjuder på ovanligt mycket av det gamla bondelandskapet, med åldriga lövträd och mossbelupna stenmurar. Om väglaget tillåter fortsätter vi till Dackegrottan i Hästmahult. Enligt sägnen tillbringade Dacke några av sina sista dagar här.

Vi fortsätter söderut på små vindlande vägar och strax innan Lyckebyån är vi framme vid Flaken, den plats där Dacke bodde när den stora fejden bröt ut. Det var också nära här som hans sköts till döds i augusti 1543! Vi får höra mer om platsen och gården Flaken som blivit ett minnesmärke över Nils Dacke och kanske väntar en liten överraskning!

Vi passerar över Lyckebyån, idag länsgräns men på Dackes tid riksgräns till Danmark! Via Holmsjö och v. 28 kommer vi tillbaka till Lyckebyån vid Furs bro. Vi stannar till vid den gamla bron och stenen som minner om de bondefreder som slöts här vilket författaren Vilhelm Moberg skrivit om. Lite senare återkommer vi till Vissefjärda där vi äter lunch.

Under em. kan vi passa på att besöka Kyrkeby bränneri, ett av landets få bevarade brännvinsbrännerier, som var i drift till 1971. Detta har inget med Dacke att göra men en unik och intressant plats! Vi tar oss sen via Emmaboda, Eriksmåla och v 25 tillbaka till Växjö och Kronobergs slottsruin. Vi stärker oss med kaffe och våffla på Ryttmästargården innan vi får höra hur Nils Dacke och hans manskap ”drack jul” på slottet vintern 1542-43. Den tid när upprorsstyrkorna behärskade hela Småland och delar av Östergötland, upprorets höjdpunkt. Även om Dacke förlorade så lever namnet kvar än i dag på såväl bröd som rally!

Välkommen med på en resa med både folklig och kunglig historia, vackra vyer och intressanta besök!

upp


Följ med på en resa i Linnés hembygd och skolstad! Smålands Reseservice

Nyligen firades 300-års jubiléet av Carl von Linné födelse och över hela världen har detta uppmärksammats. Linné är förmodligen än idag världens mest berömde smålänning, en amerikansk vetenskapstidskrift utsåg honom till en av världens tio mest betydande vetenskapsmän, en annan utsåg hans verk Systema nature till världens viktigaste naturvetenskapliga bok tillsammans med Darwins Om arternas uppkomst!

Linne var dock inte bara ”blomsterkung” utan gjorde många intressanta iakttagelser av folkets liv på 1700-talet, inte minst under sina besök i Småland. På den här resan får vi möta olika sidor av Linné, från födelseplatsen Råshult, uppväxten i Stenbrohult samt skoltiden i Växjö.

Vår resa startar i Växjö. Vi besöker Karolinergymnasiet från 1715, den kanske enda byggnad med anknytning till Linné som finns bevarad i den här trakten! Vi får höra om både med- och motgångar under 11 års skolgång. Bussen fortsätter sen söderut ungefär samma väg som Linné färdades ett antal gånger och nedtecknade många intressanta iakttagelser, bl.a. vid Huseby. Vi svänger in på en mindre väg över Vare som tar oss till Virestads kyrka där vi får höra om Linnés iakttagelser av bl.a. folkets klädsel. Färden går sen via Diö till Linnés födelseplats, Råshult. Här börjar vi med fm.kaffe och därefter följer vi med en speciell guide ut bland ängar och åkrar som på ett unikt sätt återställts till 1700-t utseende.Smålands Reseservice

Vi ska sen följa den s.k. Getaryggsvägen exakt som Linné gjorde för ca 260 år sen! Vi fortsätter på slingrande vägar till Möckelsnäs herrgård. Här har ett orangeri byggts efter förebild från Linné där vi får en inblick i hans botaniska värld.

På herrgården äter vi ”söndagsmiddag”, det blir varmrätt, sallad, smör-bröd, dryck samt kaffe och dessert från en speciell 1700-t meny.

Under em. besöker vi Stenbrohults kyrka. Det finns inga byggnader från Linnés tid kvar men vi får höra om barndomen i prästgården och pappans trädgård. Den trädgård som ”med modersmjölken inflammerat min håg med en outsläckelig kärlek till örter” som Linné själv uttryckte det en gång. På vägen tillbaka får vi höra mer om Linné och Sverige på 1700-talet, t.ex. varför han gjorde sina många resor.

Välkommen med på resan i Linnés fotspår!

Resan kan kombineras med besök i t.ex. Växjö Domkyrka med sin unika interiör av modern glaskonst eller ett kortare besök på Huseby.

upp


Mytomspunna Huseby och natursköna KurreboSmålands Reseservice

Efter frukost tar vi oss till det gamla godset Huseby, som blev nästan världsberömt under 1950-talet då tidnings-rubrikerna innehöll namn som fröken Stephens och prins
Carl - det var den s.k. Husebyhärvan. Givetvis får vi höra om detta men framför allt om den långa traditionen som järnbruk, tidig tillverkare av IKEA-möbler och mycket annat. Vi får se det ovanligt välbevarade "slottet" bruksherrgården där allt är "precis som på frökens tid". Här finns en vacker park och den nyligen restaurerade köksträd-gården att ströva i.

Dessutom finns hantverkare och lanthandel med bl.a.
egna, goda marmelader samt antikt och kuriosa. Här finns även järnbruks- och statarmuseum. Vi kan äta lunch i det f.d. stallet där delar av den gamla inred-ningen är bevarad.

Under eftermiddagen färdas vi på broar och öar över den vackra sjön Åsnen och tar oss högt upp till Kurrebo. Här bjuds vi på en hänförande utsikt och besöker visningsträdgården med både fruktträd och massor av blommor: på våren blommar 40.000 lökar och på sensommaren ca 1.000 dahlior!

Butiken säljer säsongens plantor, lökar och tillbehör. Här finns även en hantverksbod.

Som alternativ till Kurrebo kan man besöka Råshult där blomsterkungen Carl von Linné föddes. Här har 1700-tals landskapet återställts på ett intressant sätt och det odlas dessutom på gammalt vis! Vi gör en vandring med en botaniskt kunnig guide. I butiken hittar man både böcker och lite växter. Vi får naturligtvis även höra om Linnés liv och resor.

Dagen avrundas med kaffe innan vi beger oss hemåt.

upp


En resa i det världsberömda glasriket

Följ med på en resa till några av våra världsberömda glasbruk. Det är en världsunik koncentration av mer än 10 olika glasbruk i denna del av Småland. Under vägledning av en kunnig guide får du veta mer om glasets historia, varför nästan alla glasbruk finns just här, samt om våra berömda glaskonstnärer/formgivare. Samtidigt får du chansen att handla vackert glas till betydligt lägre priser än i vanliga butiker och ur ett mycket större sortiment.

Under förmiddagen besöker vi några av de mindre glasbruken, t.ex  Skruf med garanterat svenskt, handgjort glas

Vi fortsätter till  Kosta eller Orrefors. Här serveras lunch och stärkta av den besöker vi sen shop och utställning. Beroende på tiden kan vi avsluta resan med att besöka Granhults kyrka. Detta är förmodligen Sveriges äldsta träkyra, byggd på 1220-talet och unikt välbevarad. Det är en av vårt lands mest sevärda kyrkor och dessutom ägd av sockenborna. Den gamla kyrkogården och komministergården (där vi kan dricka kaffe) bidrar till att flytta oss tillbaka i tiden. Men det var nära att kyrkan revs på 1800-talet. Vår guide berättar hela den dramatiska historien! Om tiden medger gör vi även ett besök på Målerås glasbruk som har profilerat sig med sina fina djurfigurer, berömda världen över.

Under hela dagen medverkar vår kunnige guide, vilket bidrar till att fördjupa reseupplevelsen, inte bara kring glaset utan allt annat intressant i trakten.

upp


En resa till Växjö med besök bl.a. i Domkyrkan och Glasmuseet

Växjö är en modern stad i tillväxt med universitet, ett rikt konst och kulturliv samt ett mycket stort affärsutbud.

Växjö är också en gammal plats med 1000-åriga anor som kristet centrum och marknadsplats. Under senare år har Växjö Domkyrka blivit alltmer uppmärksammad för den moderna konsten. Med det småländska glasriket alldeles intill är det naturligt att inredningen präglas av glaskonst. Mest uppmärksammat har det nya altarskåpet blivit. Bertil Vallien har med detta skapat ett konstverk i monumentala dimensioner och av internationellt intresse. Dessutom finns sen tidigare den vackra dopkällan av Göran Wärff samt Livets träd av Erik Höglund. Tillsammans präglar dessa, några av Sveriges absolut främsta glaskonstnärer, interiören i domkyrkan. Kvar från 1960 års renovering finns intressanta och tidstypiska interiörer av Bo Beskow och Jan Brazda. Sammantaget ger detta en högklassig konst- och trosupplevelse!

Smålands Reseservice  Smålands Reseservice  Smålands Reseservice

Bussen tar oss sen till en rundtur i Växjö med bl.a Universitetsområdet där det byggts mycket nytt senare år, så mycket att Växjö tidvis varit en av Sveriges främsta byggarbetsplatser. Vi stannar till vid det romantiska Teleborgs slott och vi får höra om slottets mycket märkliga tillkomst. Vi besöker även det berömda Ekotemplet och mycket annat.

Vi lämnar själva staden och beger oss till Evedal, den gamla kurorten som blivit växjöbornas främsta badnöje. Här äter vi lunch med utsikt över sjön och får höra om ”Hjärtats saga”. Bussen tar oss sen på en vacker väg utmed Helgasjöns strand förbi den gamla slottsruinen vid Kronoberg.

Under em. besöker vi det berömda Glasmuseet som är Sveriges riksmuseum för glaskonst. Eller besöker vi Utvandrarnas Hus med intressant utställning om utvandringen samt Moberg-rummet. Det blir även någon timme fritt i Växjös trevliga centrum med gågator och ett stort affärsutbud.

upp


Vilhelm Mobergs utvandrarbygd

      

Det är nu lite drygt 100 år sen författaren Vilhelm Moberg föddes och hans böcker är mer aktuella än på länge. Under flera år har succémusikalen ”Kristina från Duvemåla” gått för fulla hus. Få, om någon svensk författare är så mycket läst som Moberg, inte bara hans böcker om Utvandrarna. Vi minns också Rid i natt, Soldat med brutet gevär,
Raskens och Din stund på jorden för att bara nämna, några. Många av böckerna vittnar om Mobergs intresse för släkten, inte minst ”den okända” i USA. I nästan alla sina böcker hämtade han inspiration från hembygden och nu ska vi göra en resa i denna genuint småländska trakt och se lite av verkligheten bakom böckerna!

Vi startar från Växjö där vi besöker Utvandrarnas Hus. Därefter styr bussen österut till Ljuders kyrka där vi får höra om både Mobergs ”oppdektade” figurer och verkliga utvandraröden. Vi kommer till Åkerby vägskäl där utvandrarna möttes för att påbörja den långa resan. Vi äter lunch i vacker miljö på Grimsnäs herrgård och efteråt besöker vi Skrufs glasbruk, där vi kan handla garanterat handgjort svenskt glas. Härifrån är det nära till Duvemåla där vår guide berättar om både bokens Kristina och den verkliga anknytningen till Moberg. På slingrande vägar färdas vi till Bjurbäcken. Här låg en gång soldattorpet där författaren föddes, en miljö vi känner igen från bl.a Raskens. Snart är vi inne i byn Moshult.

                                                  

Tvärs över vägen besöker vi Mobergs gamla skola där
han fick sänkt sedebetyg – som ju senare blev titeln på en av hans romaner! Under em fortsätter vi till Långasjö. Det var här som filmproducenten efter mycket letande till slut fann Klasatorpet som i filmen om Utvandrarna blev ”Korpamoen”. Vi får en visning av den intressanta torpmiljön, och den som vill kan prova Kristinas gunga!

Vi får även höra om fler märkliga utvandraröden och annat som inspirerat Mobergs författarskap. Vi passar även på att dricka em.kaffe. På hemvägen får vi höra om fler utvandraröden, bl.a guldgrävaren som grundade en storindutri med pengar från Amerika!

upp


En resa i det småländska möbelriket!Smålands Reseservice

Efter frukost åker vi norrut till Möbelriket i Småland. Visste du att ett av Europas mest intressanta områden med företag inom möbeldesign finns i Lammhultstrakten? Kluriga smålänningar har här tillverkat möbler i 150 år. Idag är samhället Lammhult känt för Svenssons, en av Sveriges mest välsorterade butiker i kvalitetsmöbler, liksom Nilssons möbler!

Lunchen äter vi på Asa herrgård, vackert belägen vid en sjö och får samtidigt höra om traktens historia.
Under em. guidas vi runt på de tillverkande företagen:
Norrgavel med sin karaktärsfulla stil och det internationellt kända designföretaget Lammhults med framstående formgivare som Börge Lindau och Gunilla Allard!

Dagen avrundas med em.kaffe på caféet i Ör. Detta har på kort tid blivit ett av Smålands mest besökta cafeér både pga gott kaffe och bröd men även den charmiga miljön. Alldeles intill ligger Klockare-gårdens trädgårdsbutik med bl.a 1 000 olika perenner som kanske lockar till inköp. Här finns även Johanne lanthandel med sitt speciella sortiment av bl.a exklusiv choklad liksom olivoljor från Provence men även traktens varor, allt till Smålandspriser!

Lessebo handpappersbruk, Luffarmuséet i Boda och Granhults kyrka

                           Bruket    

Det här är en lagom dagstur: med start från Växjö vid 8-tiden kommer vi till Lessebo lagom för fm-kaffet. Vi får en visning av det unika hantverket, där det handgjorda papperet görs på samma sätt som vid starten för mer än 300 år sen. Här finns även en trevlig fabriksbutik. Vi fortsätter sen till Sveriges största luffarmuseum i Boda.

Luffarnas del av svensk historia var ingen idyll, men innehåller många intressanta livsöden. Hönsalotta och Snacke-Per tar emot och visar luffarkonst och hantverk, deras eget glasmuseum och berättar många dråpliga historier med verklighets-bakgrund. Vi avslutar besöket med en rejäl buffé: här finns köttbullar, stekt fläsk, isterband och kroppkakor med alla tillbehör. Dryck, kaffe och ostkaka ingår också.

Under em. fortsätter vi förbi Sandsjön med sitt unika minnesmärke och kommer sen till Granhults lilla träkyrka. Den är inte bara vacker utan också med all sannolikhet Sveriges äldsta träkyrka. Timret fälldes 1217! Vi får en guidad visning och avrundar besöket med kaffe i den gamla prästgården.

Vi är tillbaka i Växjö ca 17.00 - alternativt kan man slopa Granhults kyrka och em-kaffet och vara tillbaka i Växjö ca 15.30.


upp